Pas op voor deze veelvoorkomende online woonoplichting

In de huidige wooncrisis mag je al van geluk spreken als je een dak boven je hoofd hebt. Vooral studenten en starters hebben moeite om een betaalbare koop- of huurwoning te vinden. Vanwege de enorme concurrentie kun je het je vaak niet veroorloven om ergens een paar nachtjes over te slapen. Oplichters weten dat potentiële huurders en kopers onder grote tijdsdruk staan en dat de wanhoop hen nabij is. En daar maken ze op slinkse wijze misbruik van.

Woonruimte aangeboden

Veel woningzoekenden beginnen hun zoektocht op internet. Naast Funda zijn er nog veel meer platforms waar particulieren en organisaties woonruimte aanbieden. Sommige zijn vooral gericht op de tijdelijke verhuur van kamers en studio’s aan expats of studenten. Op andere platforms kunnen huiseigenaren hun woning zonder tussenkomst van een makelaar aanbieden. En dan is er natuurlijk ook nog het aloude Marktplaats. Helaas raken al deze platforms in toenemende mate overspoeld met oplichters.

Geld en gegevens

Deze oplichters hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen en dat is het stelen van je geld en je gegevens. Met je persoonlijke gegevens kunnen ze bijvoorbeeld identiteitsdiefstal plegen. Je moet dus goed nadenken over met wie je jouw bankgegevens of een kopie van je paspoort wilt delen. Bij phishing doen criminelen zich voor als iemand die je vertrouwt. Links in berichten leiden naar schadelijke websites, terwijl bijlages meestal malware of virussen bevatten. Klik dus nooit zomaar een link of bijlage aan voor je de afzender hebt geverifieerd. 

Ook gegevens die je niet bewust deelt, kunnen onderschept en misbruikt worden. Daarentegen kun je jezelf beschermen met een VPN. Een VPN versleutelt je dataverkeer, waardoor niemand anders dan de beoogde ontvanger de data kan lezen. Naast encryptie zorgt ook het afschermen van je IP-adres voor meer digitale veiligheid en privacy. Als je gebruikmaakt van een scherp geprijsde NordVPN-aanbieding kun je zelf ervaren hoe eenvoudig je deze volledig versleutelde verbinding tot stand brengt. 

Meestvoorkomende vormen van online woonoplichting

Er zijn verschillende manieren waarop oplichters te werk gaan binnen de huur- en woonmarkt. De meest voorkomende vormen van online woonoplichting in Nederland lichten we hieronder toe:

Nepadvertenties

Op platforms en social media plaatsen oplichters nepadvertenties waarin een woonruimte wordt aangeboden. Maar als je doorklikt, blijkt dat je moet betalen om meer informatie over de woning te ontvangen. Dan blijkt ook dat het om een niet-bestaande woning gaat. Of dat de woning wel bestaat, maar dat de eigenaar van niets weet. 

Nepadvertenties schetsen altijd een mooier beeld dan het in werkelijkheid is. Denk bijvoorbeeld aan een royaal driekamerappartement in de Randstad voor nog geen € 1000 per maand. Voor die prijs is het appartement natuurlijk ook volledig ingericht . Ook gas, water, elektriciteit en internet zijn inbegrepen. Dat lijkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat zijn deze advertenties ook.

Wees daarom kritisch op wat er precies wordt aangeboden. Ga met een omgekeerde zoekopdracht na of de foto’s niet van een andere website gehaald zijn. Zoek ook op de foto’s zelf naar aanwijzingen. Een boodschappentas of uitzicht op een berg kan al verraden in welk land de foto is genomen. Voor nog geen drie euro kun je de officiële eigenaar van een huis of appartement trouwens ook achterhalen bij het Kadaster

Nepcontracten

Je hebt online woonruimte gevonden en via e-mail contact opgenomen met de verhuurder. Kennelijk ben je een van de eersten die heeft gereageerd, want de verhuurder kan jou het contract vrijwel meteen opsturen. Als je de bijlage opent, zie je een op het eerste oog normaal contract. Je moet alleen wel snel ondertekenen, omdat de woning anders vergeven wordt aan een ander. 

Je plaatst je handtekening, stuurt het contract op en betaalt misschien ook meteen de borg. Na een paar dagen heb je nog geen sleutel ontvangen. Dus je pakt het contract er nog eens bij en dan zie je dat er allemaal onzin in staat. Je hebt dus helemaal nergens recht op, maar je geld ben je wel kwijt.

Voor elk officieel document waar je een handtekening onder moet zetten, geldt dat je het eerst helemaal moet doorlezen. Een handtekening is bindend, dus je wil graag weten waar je aan vast zit en waar je recht op hebt. Laat je niet onder druk zetten, maar neem die tijd om het contract te lezen. Vraag desnoods aan iemand anders met verstand van zaken of alles wel klopt.

Eén-cent-truc

De zogenaamde verhuurder of verkoper vraagt je om één cent over te maken om je rekening te verifiëren. Misschien denk je dat dit geen kwaad kan, omdat je hooguit een cent kwijt bent als het toch om oplichting gaat. Niets is minder waar. Door het overmaken van die ene cent heeft de oplichter wel jouw bankgegevens in handen.

Betaal nooit voordat je de woonruimte ook daadwerkelijk hebt gezien. Of het nu om een cent gaat, of om een maand huur plus borg die je vooruit moet betalen. Controleer ook regelmatig je bankafschriften om na te gaan of er verdachte activiteiten hebben plaatsgevonden.

Nepmakelaars

Via een advertentie op social media wijst de nepmakelaar je door naar een website waar je de woning kunt bekijken. Om te kunnen reageren moet je je wel eerst inschrijven bij het nepmakelaarskantoor. Dat inschrijfgeld ben je uiteraard kwijt.

Via Whois kun je opzoeken hoe lang een website al in de lucht is. Hoe nieuwer de website is, hoe groter de kans dat het om een pas gebouwde nepwebsite gaat. Ook het ontbreken van algemene voorwaarden op de website is een grote, rode vlag. 

Dit artikel delen

Deventer Gezellig op de Veluwe

Deventer is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Deventer. Op deDeventergids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deDeventergids? Neem dan contact met ons op.