Alle informatie over het Pontje Deventer

Het Pontje Deventer is een bezienswaardigheid die je niet kunt missen als je de stad gaat bezoeken. Als je met de auto naar Deventer gaat is het dé manier om naar de overkant van de IJssel te komen. Gratis parkeren Deventer Pontje is een mogelijkheid, waardoor je direct twee vliegen in één klap hebt. 

Wat is Deventer Pontje?

Het Pontje Deventer is een pont die de IJssel oversteekt. Het is mogelijk om hier vanaf de ene kant van de IJssel naar de andere kant te komen met de boot. Het Pontje vertrekt vanaf de Bolwerksweg 1 en gaat direct richting het centrum. Als je de stad binnen wilt rijden, is het ideaal om dit met het Pontje te doen. 

De opstapplaats van het Pontje ligt direct naast een parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren. Vandaar is het ook mogelijk om hier gratis de auto neer te zetten om vervolgens het Pontje te nemen naar de overkant. 

De geschiedenis van het Pontje

Het Pontje staat vooral bekend om haar rijke geschiedenis. Voor de Tweede Wereldoorlog voer het Pontje al over de IJssel. Destijds maakten de drie broers Van Wijhe gebruik van het Pontje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilden de Duitsers niet dat het Pontje bleef varen. Kort na de bevrijding zijn de gebroeders weer begonnen met varen. Aangezien er geen pond meer was, deden ze dit met roeiboten. 

Het varen in de roeiboten deden ze niet zonder risico’s, want ze zijn één keer beschoten door de Canadezen die de roeiboot aanzagen voor de vijand. In 1962 kwam er echter een einde aan het verhaal voor de gebroeders Van Wijhe. Het onderhoud van de stijgers werd te veel en minder mensen maakten gebruik van het Pontje. 

Gelukkig was dit niet het einde van het verhaal voor het Pontje. Op 18-jarige leeftijd nam Geert Scheeps het Pontje over om vervolgens met de dochter van voormalig schipper Roelof van Wijhe te trouwen. Voor de overtocht heeft hij veerpont ‘De IJssel’ aangeschaft. In 1998 is deze vervangen door veerpont ‘De Stokvis’ dievandaag de dag nog in gebruik is. 

Met de komst van de spoorbrug werden de tijden voor het Pontje erg lastig, maar door het tekort aan parkeerplaatsen in het centrum kan het Pontje nog iedere dag naar de overkant varen. Vanaf 2021 is het Pontje zelfs compleet duurzaam geworden. 

Praktische informatie over het Pontje

Het Pontje vaart iedere dag. Doordeweeks is dit tussen 8:00 en 23:00. In het weekend is dit wat minder met de zaterdag tussen 9:00 en 23:00 en de zondag tussen 10:00 en 23:00. 

De kosten om gebruik te maken van het Pontje zijn ook erg laag:

  • Een enkeltje voor €1,20 
  • Een dagretourtje voor €1,80 
  • Een enkeltje met de fiets voor €1,30
  • Een dagretourtje met de fiets voor €2,00
  • 15 ritten voor €20,-

Dit artikel delen

Deventer Gezellig op de Veluwe

Deventer is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Deventer. Op deDeventergids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deDeventergids? Neem dan contact met ons op.