Gedeelde passie voor koffie

Met een gedeelde passie voor koffie en een sterke visie op duurzaamheid hebben Rudi Raveling uit Epe en zijn neef Frank uit Heerde The Kolektif opgericht. Deze onderneming is ontstaan uit hun gezamenlijke verlangen om de koffiecultuur te verrijken en tegelijkertijd een positieve impact op de wereld te maken. Hun doel is om kwalitatief hoogwaardige koffie te leveren die duurzaam wordt geteeld, waarbij het welzijn van de boeren centraal staat.

Ze streven ernaar dat de boeren waar ze hun koffiebonen vandaan halen een eerlijke prijs krijgen, zodat zij in staat zijn om hun levensomstandigheden te verbeteren en hun gemeenschappen te ondersteunen. Door zich te richten op zowel de kwaliteit van de koffie als de ethische en ecologische aspecten van de teelt, willen zij een voorbeeld stellen in de industrie en laten zien dat het mogelijk is om verantwoorde keuzes te maken zonder concessies te doen aan smaak en kwaliteit.

The Kolektif staat dan ook  voor een eerlijke en duurzame koffieketen, van teling tot het uiteindelijke kopje koffie op onze keukentafel – En vandaag nemen we een kijkje in dit bijzondere avontuur:

Hoe dit koffie-avontuur is ontstaan

De inspiratie voor Kolektif kwam voort uit een reis van Frank naar Indonesië, waar hij de lokale kwaliteitskoffie ontdekte. Hoewel Indonesische koffie in Nederland vooral bekend stond om zijn robusta bonen voor melanges, stuurde Frank zijn oom Rudi een zak Arabica bonen als verjaardagscadeau.

Deze ervaring bracht hen op het idee om deze hoogwaardige koffie aan een breder publiek te introduceren en leidde in 2013 tot de oprichting van The Kolektif. Ze begonnen hierbij met de verkoop van automatenkoffie aan bedrijven en merkten al snel de noodzaak om de koffie-industrie te verbeteren.

Wat The Kolektif zo speciaal maakt

The Kolektif staat voor vers gebrande koffie uit Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea, die in Delfzijl wordt gebrand. Het grote voordeel hiervan is dat de koffie nooit ouder is dan twee maanden, en je dus altijd geniet van heerlijk verse ingrediënten.

De vers gebrande koffie van The Kolektif onderscheidt zich door zijn ongeëvenaarde versheid en smaak. De koffiebonen worden zorgvuldig geselecteerd en gebrand in Delfzijl, waarna ze binnen twee maanden aan de klant worden geleverd. Dit zorgt ervoor dat de koffie altijd zijn optimale smaak behoudt.

Bijdrage aan duurzaamheid en de lokale gemeenschap

Donaties en de directe relatie met de boeren tonen de inzet van The Kolektif om de welvaart van de boeren te verbeteren en ontbossing tegen te gaan. Door boeren te stimuleren om op een speciale manier te telen, dragen ze bij aan het behoud van biodiversiteit en de kwaliteit van de koffie.

De speciale manier van telen wordt ook wel ‘Shade coffee’ genoemd en bevordert niet alleen een gezondere plantengroei, maar voorkomt ook bodemuitputting die typisch is voor traditionele koffieteelt zonder schaduw.

Hoe zien Rudi en Frank de toekomst van hun bedrijf?

Hoewel hun bedrijf sinds de oprichting al flinke stappen heeft gemaakt, leunen Rudi en Frank nog lang niet rustig achterover. Er zijn nog volop plannen voor hun koffiemerk. Zo zal iedere zak koffie in de toekomst afkomstig zijn van duurzame telers, en gaan ze binnenkort werken met een verpakking waarmee te traceren valt waar de koffie precies vandaan komt.

Daarnaast willen ze hun koffie ook lokaal aanbieden aan horecagelegenheden en supermarkten. Maar vooralsnog is hun koffie te bestellen via hun eigen webwinkel. Bezoek de online koffiewinkel op hun website om ook zelf deze smaakvolle en duurzame koffie te ervaren.

Conclusie

Rudi en Frank hebben met The Kolektif niet zomaar een koffiebedrijf opgezet, maar een beweging gestart richting een duurzamer en verantwoordelijker koffielandschap. Hun koffie vertegenwoordigt niet alleen kwaliteit en smaak, maar ook een toewijding aan het welzijn van de boeren en het behoud van de natuur. En dat is natuurlijk iets wat we als stad vol lokale ondernemers alleen maar kunnen toejuichen.

Dit artikel delen

Deventer Gezellig op de Veluwe

Deventer is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Deventer. Op deDeventergids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deDeventergids? Neem dan contact met ons op.